Att låna pengar är något vi alla säkerligen kommer att behöva göra någon gång i livet till olika saker och det kan vara allt från en resa till en bostad som vi behöver pengar – men innan du tar ett lån är det bra att veta en del saker, som vad ett lån faktiskt är och vad man ska tänka på innan man tar ett lån.

Att låna pengar direkt när det tryter i plånboken är lockande för de flesta av oss, men det finns en del saker som vi behöver ha klart för oss innan vi skriver på lånepappren. Till exempel är det bra att ha koll på vilken ränta man kommer att få på lånet man tar, och innan det kan det vara bra att ha klart för sig vad ränta är för något. Kort förklarat kan man säga att ränta är priset för vad det kostar att ta ett lån, och denna varierar mellan olika långivare. Därför är det smart att kolla upp detta så att du får det bästa och mest lönsamma lånet. Är det till exempel ett bolån du är ute efter för att köpa en bostad är ett tips att läsa Expressens guide till hur du kniper det mest förmånliga bolånet där man även skriver mer om vilka hinder som kan stå i ens väg för att ens få ett lån hos olika banker – såsom hur en kreditupplysning fungerar och vad som vanligtvis händer när man har betalningsanmärkningar.

Så ska du tänka om att låna pengar

Det finns som sagt många saker att tänka på om man vill låna pengar. Men det absolut första man alltid ska göra är att se över om man verkligen behöver ta ett lån eller om man faktiskt kan spara ihop pengarna själv. Till syvende och sist är ett lån inte något som ges till en utan man ska också kunna betala tillbaka sina lånade pengar. Så har du verkligen råd att ta ett lån? Det och mycket mer är saker man ska tänka på innan och här är några fler tips som bland annat Hallå Konsument har sammanställt:

  • Lär dig vilka typer av lån som finns att välja på och välj det som passar dig och din ekonomi bäst.
  • Jämför olika långivare och ställ dem mot varandra – vanliga banken har inte alltid de bästa lånen så kolla omkring på marknaden och se vilken aktör som ger dig bästa lånen och villkoren för dig och din ekonomiska situation.
  • Läs alla papper du får och ställ frågor om du inte förstår eller undrar om något.
  • Var beredd på att du kan bli nekad att få lån, men kom också ihåg att du alltid har rätt att få veta varför din låneansökan inte blivit godkänd.
  • Välj att ta lån från den långivare som ger dig bäst villkor och som du har störst förtroende för.