Det finns många ekonomiska aspekter av att driva företag, och inte bara när det kommer till vinster och förluster. Man måste även redovisa och bokföra årligen och det är det många som inte har kunskap om i hur man gör eller varför detta är viktigt – så varför inte ta hjälp av någon som kan?

Företaget modernekonomi.se erbjuder tjänster inom redovisning och ekonomi. Av dem kan företag hyra in såväl konsulter såsom redovisningsekonomer för att få hjälp med företagets ekonomi, vilket är väldigt smart för den som inte kan eller vill göra detta arbete själv. Men det kan vara bra att i alla fall ha lite kännedom om sitt företags ekonomiska statur, och för att få koll på just detta har Driva Eget delat med sig av fyra enkla tips för att få grepp om den ekonomiska biten. Vad man till exempel ska göra är att beräkna sina inkomster och utgifter, vilket man gör genom att se till sina fasta kostnader. Steg två är sedan att betala skatt på företaget på ett smartare sätt, F-skatten alltså. Detta kan du göra automatiskt via din bank, och är även något som en inhyrd ekonom kan hjälpa dig att styra upp. Sen är det dags att dra ned på dina kostnader. Kan du byta leverantör av något? Flytta till en mindre lokal eller göra något annat för att dra ner på utgifterna? Se över detta. Det fjärde och sista tipset handlar om att fakturerar smartare och smidigare. Vad du då gör är att se över vilka möjligheter som finns och välja det faktureringssätt som passar bäst för just din företagsform.

Blir billigare att ta hjälp av en inhyrd ekonom

Att hyra en ekonom kan kännas som en dyr kostnad. Men så är inte fallet. På sikt är detta en väl vald investering som kan göra att du går med vinst i ett senare skede – eftersom att du har fått hjälp att styra upp allt. Likaså är en annan fördel för dig som inte är så hemma på den ekonomiska biten att du kan ägna tiden åt det du är bra på och det som gör att ditt företag går med vinst, utan att behöva oroas av det administrativa arbetet. Däremot kan det vara en god idé att sätta sig in i det ekonomiska arbete själv också för att få en övergripande koll. Ett smart tips för den som inte vill eller vågar testa sig fram med företagets ekonomi kan använda sin privata ekonomi som test. I en artikel hos Dagens Nyheter finns till exempel en väldigt bra tips-lista på hur du ska göra för att få din privatekonomi att bli bättre – så läs den och följ råden så kommer du snart våga sätta dig in mer i företagets ekonomiska bitar också!

Kolla på denna video för att lära dig mer om ModernEkonomi