Betalningsanmärkningar kan hindra från att få lån, men det gäller dock inte hos alla långivare. Det kan även vara svårt att få bostad. Vad är egentligen en betalningsanmärkning?

Många svenskar lever med en betalningsanmärkning, och det är inte speciellt mycket som krävs för att komma dit, tyvärr. Du behöver varken vara opålitlig eller ha dålig ekonomi för det. I många fall handlar det helt enkelt om otur. Men det finns möjligheter med till exempel lån trots betalningsanmärkningar, men långt ifrån alla långivare har kommit så långt.

Låna pengar ändå

Tur är väl det att flera långivare ändå har anpassar sig efter den moderna världen och ser hopp om att människor faktiskt kan betala tillbaka sina Lån. Expresskredit erbjuder tillexempel lån utan UC kontroll, något som gör det enklare för många att få pengar när det krisar ibland.

Svårt att få boende med betalningsanmärkning

Något som kan bli svårare är att få bostad med betalningsanmärkning hängandes kvar, och olika kommunala bolag kan dessutom behandla dig olika beroende på vart du bor, skriver Sveriges Radio. Och många svenskar har en betalningsanmärkning, den vanligaste anledningen till betalningsanmärkning är faktiskt Radiotjänst, skriver Expressen. Något som kan te sig skrattretande eftersom detta nu förmodligen ska bakas in i skatten.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan ha allvarliga konsekvenser för dig i samhället som det ser ut idag, när det kommer till ekonomiska frågor, trots att du inte gjort dig förtjänt av den. Såhär skriver Datainspektionen:

”En betalningsanmärkning är en anteckning i ett kreditupplysningsregister om att personen eller företaget inte har betalat en skuld i tid och att fordringsägaren därefter har valt att påbörja åtgärder för att driva in skulden.”