Kreditkort av olika typNär man som konsument idag ansöker om t.ex. ett elabonnemang gör leverantören en kreditupplysning. Det är ett sätt att kontrollera sannolikheten för att kunden kommer att kunna betala sina fakturor. Men kreditupplysningar kan ställa till det, även för kunder som är kreditvärdiga.

Du har säkert varit med om att du har fått ett brev hem, som bara meddelar att en kreditupplysning har begärts. Det innebär att ett företag har kontrollerat din kreditvärdighet hos ett annat företag, för att se att du t.ex. inte har några betalningsanmärkning. Företaget vill ha kunder som kan betala sina räkningar, helt enkelt. Har någon gjort en kreditupplysning på dig, fastän du inte gjort affärer med företaget i fråga? Kontakta då företaget som gjort kreditupplysningen. Troligen är det någon form av bedrägeri, t.ex. en id-kapning, som ligger bakom. Att beställa varor eller teckna avtal i en annan persons namn ökar kraftigt, skriver Expressen.

Detta är ju förståeligt, men det finns en nackdel med detta. Om man är en aktiv konsument, som jämför olika typer av abonnemang och avtal (el, internet, telefoni, tv, bolån m.m.) kan det innebära att det tas många kreditupplysningar på ens person. Detta påverkar i sin tur företagets bild av ens kreditvärdighet. Vattenfall har t.ex. en gräns på tolv kreditupplysningar på ett år, säger man till Sveriges Radio.

Att välja bort UC

Man talar ofta om ”lån utan UC”, vilket innebär att kreditupplysningen har gjorts hos företaget Upplysningscentralen AB, vilket förkortas UC. Men kreditupplysning kan också begäras från ett annat företag. Fördelen med att välja att ta ett lån som inte föregås av att kreditupplysning begärs från UC är att antalet förfrågningar till just detta företag blir färre. Det innebär att andra företag, som begär kreditupplysning, kommer att få en mer sanningsenlig bild av ens kreditvärdighet, eftersom förfrågningar till UC inte ”blåser upp” bilden. Alla seriösa företag som lånar ut pengar gör dock någon form av kreditupplysning, och man bör heller inte välja att ta ett lån hos ett företag som inte gör någon form av kreditupplysning.

Det är inte bara företag som missbrukar kreditupplysningar. I Västerbotten tog en nyfiken 22-åring kreditupplysning på sin granne, skriver Västerbottens Folkblad. För detta dömdes han för brott mot kreditupplysningslagen.