Det sägs en hel del negativt om lån i medierna, men sanningen är att vissa sorters lån kan vara livsavgörande för en del personer, även om det bara handlar om ett enkelt snabblån – men störst förändring kan ett så kallat Mikro-lån göra.

Att låna för framtiden är det många som gör med hjälp av till exempel bolån och snabblån, i alla fall i Sverige. Men utomlands finns dessvärre inte samma lyx att tillgå. Här får man förlita sig på sina färdigheter och kämpa för sin ekonomi, eller kontakta olika organisationer för att kunna ta mindre lån. De så kallade Mikro-lånen – och dessa förändrar liv.

Startar företag med hjälp av lån

Varför just Mikro-lån kommit att bli en så framgångsrik låneform i länder där bankväsendet inte är fullt lika utvecklat som i västvärlden har att göra med en enkel sak: de ger människor möjlighet att starta egna företag. Speciellt framgångsrikt har konceptet med lånen varit i Jordanien där lånesorten visat sig vara ett framgångsrikt sätt att stödja såväl fattiga jordanier som för att hjälpa flyktingar som hamnat här, skriver Sveriges Radio. Bland annat är det FN:s utvecklingsprogram UNDP och vissa enskilda länder som valt att finansiera Mikro-lånen och med dessa lån har man gett omkring 1 500 män och kvinnor chans att starta småskaliga verksamheter. En person som Sveriges Radio till exempel pratar med berättar hur hon började återvinna vattnet i skolor för att plantera jordnötter och sen göra jordnötssmör som hon säljer och i nästa steg ska hon satsa på solenergi, en annan kvinna startade ett bageri, en tredje fågeluppfödning och en man som nyligen fått sitt lån håller på att sondera marknaden för att hitta huruvida det finns ett intresse av hans tidigare profession – snickeri. Alla som tidningen får träffa har fått sina liv förändrade, och det med något så vardagligt som med hjälp av ett litet lån.