Har du ett sparande till ditt barn så vill du säkerligen att barnet ska få ut så mycket som möjligt av det när sparandet går över till dem, och då gäller det att du sparat på rätt sätt. Då finns det en del saker du ska tänka på – här är några experttips att lägga på minnet.

När du sparar pengar till dina barn vill du såklart få så hög avkastning på ditt sparande som det bara är möjligt. Visste du till exempel att det finns speciella aktiefonder för barnsparande att välja? Dessa går att månadsspara i och går att föra över pengar till sporadiskt. Men för att maxa sparandet så mycket det går finns fler saker att göra. Här är några tips från experter på just sparande till barn:

  • Välj en förvaltare du litar på och låt denna sköta aktierna åt dig i stället för att själv ge dig på att köpa och sälja om du inte är van.
  • Håll koll på dina investeringar, kontrollera dina fonder minst en gång per år.
  • Undvik sparkonton utan avkastning, alltså konton som inte ger dig någon ränta långsiktigt.

Så kan du tänka om sparandet

Något som experterna tipsar om också är hur du ska tänka kring risker. Ju tidigare barnet är när du börjar spara, desto högre risk kan du ta till exempel. För när du börjar spara i god tid, när pengarna inte ska användas förrän om 18 till 25 år alltså, då kan det vara en bra idé att kika på olika typer av sparanden och fonder som ger högre avkastning men också högre risk. En vanliga blandning r till exempel att a 50 % sparande i globala indexfonder, 40 % i svenska indexfonder och omkring 10 % i tillväxtfonder för att ge en extra skjuts i finanserna. Något att lägga på minnet är dock att fortsätta anpassa sparandet efter barnets ålder, för om det kommer en börsnedgång i anslutning tills att sparandet ska plockas ut så hinner det inte återhämta sig och barnet kan få långt mycket mindre än vad du planerat för.