Idag finns ett antal regleringar på snabblånemarknaden och det är Finansinspektionen som beviljar tillstånden hos låneförmedlaren. De kan också återkalla tillståndet. Den främsta kritiken har varit smslåneföretagens höga effektiva ränta. 

Det var 2006 som man etablerade SMS-lån i Sverige. Då kunde lånet komma på 15 minuter, vilket 2008 ändrades till att oftast komma dagen efter. Idag kan du få utbetalt redan samma dag beroende på lite olika faktorer, bland annat om låneförmedlaren och du har samma bank.

Sedan 2014 ska alla företag som bedriver låneverksamhet ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen. Utvecklingen har med andra ord gått framåt och idag finns ett starkare konsumentskydd som alla låneförmedlare enligt lag håller sig till.

2011 infördes nya regler som gjorde att låneförmedlare måste göra en kreditprövning vid snabblån. Sedan dess får oseriösa förmedlare sitt tillstånd borttaget från Finansinspektionen mer om det i DN.

Snabblån idag

På senare år har det också diskuterats att införa räntetak hos låneförmedlarna. Konsumentverket granskar kreditprövningen som anses vara otillräcklig och för många beviljas trots betalningsanmärkningar.

– Det är viktigt utifrån ett konsumentperspektiv att man bara får de krediter som man kan betala tillbaka, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket. Svd.se

Alla dessa åtgärder följs enligt lag av låneförmedlarna. Att låntarna blir fler och att omsättningen ökar får ses som ett fenomen som kanske snarare har att göra med vårt ekonomiska system i stort. Med skyhöga bolån ökar befolkningens fasta utgifter vilket gör att vi har mindre pengar till resor och annat. Låneföretagen gör inget som på något sätt går emot lagen. Tyvärr sker fortfarande bedrägerier, exempelvis 28-åringen som stal en kvinnas Bank-ID och tog lån på 50 000 i hennes namn.