Hur kommer du som förälder igång med ett sparande till dina barn? Vad för sparform är skattegynnad och hur ska du tänka kring aktier och fonder egentligen?

Alla vill ge sina barn en bra start i livet. Det kan du göra genom att börja spara regelbundet till ditt barn, redan från födseln. Kanske i ett investeringssparkonto eller i en depå. Det du bör tänka lite extra över är vem som ska äga sparandet, vilken sparform du ska ha samt om du ska månadsspara eller göra engångsinsättningar en gång om året, eller både och. Mer om detta går det att läsa om här på https://www.aktieinvest.se/barnsparande.

Ett bra sparande börjar med vana och regelbundna överföringar

Hur ska man då tänka som förälder för att maxa sitt sparande till barnen? Det är skönt att först och främst veta att även små belopp blir stora över tid. Även om du inte har jättemycket pengar att lägga undan varje månad, så hjälper även en liten summa till att ge barnet en tryggare grund att stå på när det är dags att flytta hemifrån.

I Dagens Nyheter går det att läsa att experter på sparande menar att när det gäller ett långsiktigt sparande, på till exempel 18 år, ja då är chansen till högre avkastning på aktiemarknaden. Det du då kan göra är att öppna ett ISK-konto och spara i aktiefonder. Ett sådant konto är skattegynnat och där är det enkelt att sprida sparandet på så många marknader som går, gärna mer än en handfull fonder. Krydda gärna lite med fonder som satsar på tillväxtmarknader. Det behöver alltså inte vara svårare än så. Se bara till att överföra en summa månatligen så kommer pengarna klara sig själva i kontot och växer till sig ordentligt genom åren.

Mer om sparande till barn och råd på hur du kan göra går att få både här och här.