För cirka ett år sedan skärptes amorteringskravet för bolån, och det har resulterat i en hel del konsekvenser. Framförallt för unga – i Sveriges 25 största städer kan inte längre en 28 årig person med fast inkomst köpa sin förta bostad.

När det kommer till lån finns det en hel del hinder som man måste ta sig förbi om man ska få ett lånelöfte. Till exempel får man inte ha betalningsanmärkningar för då blir man inte godkänd eftersom man ses som en risk då kreditvärdigheten tyder på ens betalningsförmåga. Dock kan detta lösas på så vis genom att man tar lån utan UC kontroll, men nu har ytterligare ett hinder på vägen dykt upp – det skärpta amorteringskravet sedan 2018.

Svårt att få bolån

Med de nya amorteringskraven kom en köphets på bostadsmarknaden som snabbt sinade av när amorteringskravet väl trädde ikraft. Men när detta krav skärptes ytterligare en tid senare efter införandet började man se tydliga konsekvenser. Numera är det få personer i över 20-årsåldern som får sina bolåneansökningar beviljade och det är något som alarmerar. Till Svenska Dagbladet säger Johanna Cerwall, som är vd vid Skandias bank, följande om den undersökning som bank- och försäkringsbolaget nyligen genomfört med namnet ”Lön utan lägenhet”:

– I mer än häften av Sveriges 25 större städer klarar inte en genomsnittlig ung vuxen med fast anställning att få ett bolån för att köpa en egen bostad enligt nuvarande amorteringskrav, säger Johanna Cerwall som drar slutsatsen att ”unga vuxna riskerar att bli utestängda från stora delar av den svenska bostadsmarknaden”.

Vad blir då konsekvenserna av detta? Det som SCB och Johanna Cerwall förutspår är en dyster framtid för dagens unga där både bostad och pension äventyras. Finansinspektionen däremot ser inte detta som fullt lika allvarligt och att det inte är vad de kallar ett stort problem – men det håller man definitivt inte med om på SCB.